Europa28

Događanje 13

Tereza Nvotová

Čitanje iz antologije „Europa28“

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Slovačka filmašica Tereza Nvotová čita odlomke izVožnje, rada uvrštenog u antologiju Europa28,te razgovara o tome koliko se Europa promijenila uslijed pandemije. Kriza uzrokovana bolešću COVID-19 razotkrila je porast često pritajenih problema povezanih s obiteljskim nasiljem, diskriminacijom i nacionalističkim tendencijama. Nvotová se osvrće na to kako je upornost, čime se bavi njezin rad, ključna za napredak.

Podnaslovljeno na hrvatski jezik

Ovo događanje već se održalo

Događanje 14

Leïla Slimani u razgovoru s Philippeom Sandsom

Klasici festivala Hay iz arhive II

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Prisjećamo se nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene. Predstavljamo Leïlu Slimani, jednu od spisateljica uvrštenih u antologiju Europa28 i prvu marokansku dobitnicu najprestižnije francuske književne nagrade Prix Goncourt, koju je osvojila za šokantan triler i globalnu uspješnicu Uspavanka. Leila Slimani novinarka je koja se često dotiče pitanja ženskih i ljudskih prava. O svojem radu i novom romanu Adèle razgovara s Philippeom Sandsom, anglo-francuskim autorom romana East West Street [Istočno-zapadna ulica], dobitnikom nagrade Baillie Gifford.

Podnaslovljeno na hrvatski jezik

Ovo događanje već se održalo

Događanje 15

Zadie Smith u razgovoru s Carolinom Sanín

Klasici festivala Hay iz arhive III

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Prisjećamo se nezaboravnih trenutaka s različitih izdanja festivala Hay u društvu izvanrednih gostiju s međunarodne scene. Sada s odmakom, predstavljamo razgovore koji prkose vremenu. Godine 2000. spisateljica Zadie Smith (UK) prvijencem Bijeli zubi očarala je čitatelje diljem svijeta. Kao i u preostala tri objavljena romana, zbirci kratkih priča i tri zbirke eseja, dosljedno se bavi pitanjima rase, društvene nejednakosti i transcendencijom prijateljskih veza. Godine 2019. na festivalu Hay u Cartageni Zadie Smith razgovarala je s novinarkom i spisateljicom Carolinom Sanín o svojoj zbirci eseja Feel Free [Nemoj se ustručavati],u kojoj autobiografske elemente sjedinjuje s tumačenjem kulture kojom smo zaokupljeni i time nam nudi pogled na svijet kroz stvarnost i kroz prozu.

Podnaslovljeno na hrvatski jezik
Ovo događanje već se održalo

Događanje 16

Edurne Portela, Gloria Wekker i Julya Rabinowich

Nacionalizam i populizam II

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Je li Europa nadišla rasizam i ksenofobiju? Ako nije, zašto nije? Edurne Portela, španjolska povjesničarka, filologinja, sveučilišna profesorica, esejistica i spisateljica; Gloria Wekker, nizozemska profesorica, spisateljica i antropologinja afro-surinamskog porijekla i Julya Rabinowich, austrijska autorica, dramska spisateljica, slikarica i prevoditeljica, razgovaraju o društvenoj uključenosti i isključenosti u Europi te društvenim i političkim strukturama iz kojih one proizlaze. Razgovor moderira Rosie Goldsmith.

Podnaslovljeno na hrvatski jezik

Ovo događanje već se održalo

Događanje 17

Projekcija dokumentarnog filma "Češki dnevnik: granice rada" Apolene Rychlíkove

Saša Uhlová

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Novinarka Saša Uhlová provela je šest mjeseci istražujući radne uvjete najgore plaćenih poslova u Češkoj. Provela je nekoliko tjedana u bolničkoj praonici, pogonu za uzgoj peradi, postrojenju za razvrstavanje otpada i za blagajnom. Njezina iskustva postavila su temelj vrlo osobnoj seriji članaka o ljudima koji rade nevidljive poslove u šokantnim uvjetima. Apolena Rychlíková (Češka) te je članke pretvorila u dokumentarni film koji čine prizori iz Uhlovina doma te prizori njezinih iskustava na navedenim radnim mjestima koje sama i komentira.

Na češkom jeziku, podnaslovljeno na engleski jezik

Ovo događanje već se održalo

Događanje 18

Zsófia Bán, Maarja Kangro i Bronka Nowicka

Zemlja migranata? Refleksije o europskom doživljaju kulture

Mjesto događanja: RIJEKA DIGITAL STAGE
Europa obuhvaća 28 zemalja, a svaka od njih ima bogatu kulturu i tradiciju; Europa je, povijesno gledano, bila zemlja migracija, prostor u koji su podjednako pristizali migranti te istovremeno velike skupine Europljana migrirale u druge regije. Kako sve to utječe na kulturu? Mađarska spisateljica, kritičarka i znanstvenica Zsófia Bán; estonska pjesnikinja, kratkopričašica, libretistkinja i prevoditeljica Maarja Kangro te poljska umjetnica Bronka Nowicka razgovaraju o tome kako su migranti doprinijeli evoluciji kulture u Europi. Razgovor moderira novinarka Georgina Godwin.

Program uživo na engleskom jeziku

Ovo događanje već se održalo
Womarts
Cofinanciado por el programa Europa Creativa de la Union Europea